dimecres, 26 de maig de 2010

Poesia infantil

Avui repassarem la prestatgeria de poesia infantil on podem trobar alguna novetat i d'altres llibres que tot i ser editats fa uns anys encara són a l'abast dels vostres ulls i mans.


Miquel Martí i Pol
Col·lecció Vull Conèixer
Pep Molist i Ignasi Blanch
Ed. Baula

"Temps inmòbil
Tota la nit va ploure i al matí

la terra era d'un gris desolador,

feixuga i trista com un vell cansat.

De la finestra estant mirava els arbres

tot esperant debades un senyal
de la teva presència.
"

Un llibre il·lustrat que apropa als més petits la figura del poeta. La informació biogràfica és ben concisa. Al llarg de la cronografia intercala abundants poemes relacionat amb les etapes i vivències. Una molt bona aproximació a la seva figura i, especialment, a la seva poesia.La mateixa editorial també ha editat La vaca cega i altres poemes de Joan Maragall. Aquest àlbum il·lustrat dedica unes quantes pàgines al poema del títol i també inclou d'altres com La ginesta altra vegada, La fageda d'en Jordà, La diada de Sant Jordi, Sol, solet...Remenant més trobem La alfombra mágica de Juan Carlos Martín Ramos i amb il·lustracions de Cristina Müller. Primerament em crida per les il·lustracions... i és que penso que d'una temporada cap ací es publiquen llibres de poesia infantil molt ben il·lustrats.
Un tastet:

"CARTA DE CUATRO LETRAS

Te escribo cuatro letras
para que sepas que estoy bien.
Sólo cuatro letras.

Las que caben en una gota de tinta,

en una lágrima,

en la proa de un barco

de papel.
"Un altre d'aquests llibres que personalment el treball d'il·lustració em sembla rodó és el treball de la Violeta Lopiz a 7 Llaves de cuento escrit per Antonio Rubio i editat per Kalandraka.Un altre llibre d'obligada menció en aquesta repassada a la prestatgeria és Lecciones de poesía para niños inquietos de l'editorial Comares. Tot i que es va editar l'any 2000 considero que és valuós per què explica als nens que els hi sgrada la poesia com fer poesia. Un llibre que no és un manual, sinó una porta oberta a l'exploració i a la comprensió de la poesia infantil des de una òptica interessant.No podem tancar aquesta entrada sense fer menció d'un parell de títols dedicats a Miguel Hernández: La vida y poesía de Miguel Hernández contada a los niños por Rosa Navarro Durán con ilustraciones de Jordi Vila Delclós, editat per Edebé. Al meu paper li faltaria major presència dels seus poemes, tot i que els versos estàn integrats al relat biogràfic.

L'altre dedicat a Miguel Hernández és Miguel Hernández 25 poemas ilustrados editat per Kalandraka, on desfila una bona selecció d'il·lustradors dels que , més enllà dels gustos personals, destaquen per la seva qualitat i trajectòria. Aquesta, és d'aquelles recopilacions que anirien a la prestatgeria de poesia d'adults, però que sovint, per ser tant il·lustrades, acaben a la secció d'infantil (?). Sort pels nens i nenes que podràn gaudir d'aquests llibres al seu abast. Llàstima de la limitació pels adults que a primer cop d'ull el consideren infantil. Que per què doncs he decidit ressenyar-lo en aquesta secció? Doncs per aclarir i per difondre que la il·lustració no és només cosa de nens.

I, ara, amb tanta poesia, a volar...

L'espiadimonis tarragoní, que se'n va volant...


"El palomar de las cartas
abre su imposible vuelo..."
Fragment de Carta a El hombre Acecha


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada