dilluns, 3 de maig del 2010

"El juego de Ender", una novel·la de ciència ficció per a tots

Si hi ha novel·les pensades i escrites per al públic juvenil que trenquen la frontera i acaven sent devorades pel públic adult, també hi ha novel·les pensades pel públic adult que haurien de ser devorades pel públic juvenil. I El juego de Ender és una d'aquestes.
Escrita al 1985 per Orson Scott Card de seguida es va convertir en un clàssic de la ciència ficció i en una de les seves obres més influents. Va guanya el premis Locus i Nebula a la millor novel·la i va iniciar una espectacular saga.
I per què dic que es un obra que el públic adolescent pot llegir amb tota tranquilitat? Per què es tracta de la història d'un nen, l'Ender que en una societat futura es obligat a crèixer en una academia militar amb d'altres nens per convertir-se en un soldat d'èlit per lluitar contra la suposada invasió d'uns extraterrestres anomenats els insectores. A l'academia es veurà obligat a jugar continuament a jocs de guerra cada cop més exigents per convertit-lo en la persona que salvarà la terra.
Una novel·la que parla d'amistat, de traïcions, de la familia, de la manipulació de la infància pel poder, de la guerra com allò absurd que només cerca desterrar qualsevol punt d'humanitat o sentiments. Una novel·la psicològica que es llegeix com una novel·la d'aventures plena de grans personatges, dilemes, reflexions i acció. Un clàssic de la ciència ficció que pot agrada a qualsevol amant del génere, a lectors no iniciats i a joves que busquin una bona novel·la d'aventures i acció.
Un llibre que demostra una vegada més que un gènere només és un mitjà per explicar una bona història que permet parlar de temes universals, amb una envoltura atractiva i dinàmica. A més de ser una porta immillorable per entrar en un gènere tan fascinant com el de la ciència ficció.

"Bienvenido a la raza humana. Nadie controla su propia vida, Ender. Lo más que puedes hacer es elegir ser controlado por personas buenas, por personas que te quieran." Valentine a Ender

"Cuando conozco a mi enemigo lo suficientemente bien como para derrotarle, le quiero. Y entonces, cuando le quiero, le destruyo." Ender a su hermana Valentine
Ja us podeu imaginar que aquest llibre el recomana el drac igualadí.

3 comentaris:

  1. Totalment d'acord és una novel.la gegantina que es pot llegir a tants nivells com vulgueu.

    J.R.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies J.R.!
    La veritat que les recomanacions del nostre drac igualadí són de qualitat! A cada entrada que publica s'engrossa la meva llista de lectures per a l'estiu... Es nota que ens l'apreciem, eh?
    Una abraçada!

    Una altra bèstia lectora!

    ResponElimina
  3. Aquest llibre és la meva última adquisició... Ahir mateix me'l vaig comprar!!!

    La tinc pendent, recomenada per diverses bandes i en tinc moltes ganes!!

    :)

    ResponElimina