divendres, 20 de maig del 2011

Enamorada...

M'he enamorat. Sí, sí, així. Senzillament.
De vegades ens passe als llibreters i llibreteres...
Els col·legues ja ho saben bé que estàn contínuament exposats a aquest risc.
Ja el tenia entre les meves mans, tremolós com una fulla de paper... No, era jo que tremolava al passar els dits per les seves fulles. Ha sigut un enamorament a primera vista. No he llegit res. M'han copsat les imatges i un aroma diferent, com de paper i tinta llunyans...
No sé res d'ells. Tenen noms que sonen a petjades sigiloses damunt mosaics de rajoles blaves, aroma de cumí i canyella, vent enredant foscos cabells rinxol·lats que enmarquen profondes mirades... i una llengua indesxifrable però amb una cadència que enamora...
No us deixareu enamorar?




El ritme dels dibuixos d'una mà adulta que dibuixa amb la tendresa d'un nen.




¿Qué quieres caracol? Ed. Thule
Hadis Lazar Gholami
Hamid Reza Akram

Aquest àlbum il·lustrat que ara ens arriba en castellà, editat per Thule, ha estat seleccionat a diferents premis i exposicions internacionals, com ara la Biennal d'Il·lustració de Belgrat al 2007, l'exposició "One Thousand and One Nights" d'àlbum infantil il·lustrat de Barreiro (Portugal), al Grand Prix Design internacional 2010 de Suïssa, a la 55 edició de "Children's World" exhibició internacional d'àlbum il·lustrat, i a la Fira Internacional de llibre Infantil de Bolonia 2011 entre d'altres.

Llàstima que a l'edició castellana les il·lustracions estàn invertides respecte de l'original i el text no està integrat a la mateixa il·lustració jugant amb les formes capritxoses de l'escriptura en farsi, com a l'original editat per Shavabiz a l'Iran. Tot i que és veritat que el nostre sentit de lectura de les imatges també és diferent al seu, crec que seria un llibre ideal per a mirar-lo davant d'un espill, com quan de nens jugàvem a desxifrar missatges incomprensibles, i passejar la mirada de dreta a esquerra. I ja que estem jugant, jugaria a no entendre el text i inventar la meua pròpia història amb la riquessa que ofereixen les il·lustracions...

Un altre llibre del mateix il·lustrador, que encara no s'ha editat per aquestes contrades:
Essi


Aquest àlbum també ha estat seleccionat a una llarga llista d'exposicions internacionals d'àlbum infantil il·lustrat, com la Biennal d'Il·lustració de Belgrad el 2009, la Biennal d'Il·lustració de Bratislava el 2009, o a la ja citada 55 edició de "Children's World".


dimecres, 4 de maig del 2011

Un poco de abril, algo de mayo, todo septiembre...

Sota aquest títol ens arriba una de les últimes noveles juvenils de Sierra i Fabra, inspirada en un anunci que va sortir publicat a un diari a finals dels anys 90.
"Chico busca chica seropositiva, simpática, no importa físico, con espíritu y amor, para rehacer la vida, amistad y disfrutar del tiempo. Barcelona. Apartado de correos 7640"



"Todos llevamos puesto un anuncio. Unos dicen "socorro", otros "quiero montármelo", otros "creo en el amor para siempre". Tú estás dispuesta a pasar con él el resto de tu vida, dure lo que dure, y eso no es amor, es desesperación."

Una novel·la que pretén sensibilitzar i de lectura recomanable, tot i no brillar per la exactitut de la terminologia o conceptes en relació a la sida. La crítica és que precisament li falta la documentació que el seu protagonista busca per al seu article.

Un còmic que també parla de la mateixa temàtica i que el tracta d'una manera més realista és "Píldoras azules" de Frederick Peeters, precisament perquè ens parla de la seva experiència personal. Les situacions plantejades, els sentiments i les emocions són més realistes i coherents tant amb la situació de contagi com amb la de patir la malaltia.





Hi ha còmics que hauríen ser lectura recomanada als instituts.