dijous, 21 de gener de 2010

Per 13 raons

Premer PLAY.
Una veu de noia.


Hola, nois i noies. Us parla la Hannah Baker, de viu en viu i en estèreo.


No pot ser. La Hannah Baker es morta... Es va suïcidar.


Espero que estigueu preparats, perquè estic a punt d'explicar-vos la història de la meva vida. Més concretament, per què s'ha acabat la meva vida. I si esteu escoltant aquestes cintes, en sou una de les raons.


Així comença una de les sorpreses més agradables dintre del panorama de literatura juvenil de caire realista. Per 13 raons / Por 13 razones de Jay Asher (ed. català Estrella polar / ed. castellà Ambar). Un noi rep set cintes de casset i amb sorpresa i horror comproba que les va enviar la Hannah, una noia de la seva classe que es va suïcidar fa ben poc. A les cintes troba explicat de forma detallada els tretze motius que la van portar a llevar-se la vida i les tretze persones que van col·laborar. Ell n'es un.Una novel·la dura, realista que tracta els temes adolescents de sempre (amor, sexe, drogues, beguda, relacions, amistat, solitut, etc.) sense caure en trampres morals ni en falsos melodrames, i més si pensem que el tema central de la novel·la es tan delicat com el suïcidi adolescent. Es més, la novel·la ne's repleta d'un negre i acusat sentit de l'humor que fa que el lector faci un somriure i es pregunti per què ningún va voler conèixer a aquesta narradora que parla de la seva intenció de morir tan carregada d'irònia.

Però no tot està tan clar per què Jay Asher es prou hàbil per posar en dubte els motius de la Hannah aconseguinr que aquest personatge sigui humà i no un màrtir o un símbol.


Una bona novel·la que ha sorpres a aquest bon drac poc avessat a la novel·la realista juvenil i que suposa un glop d'aire fresc pel seu humor, el poc melodrama i l'absència d'una moralina que vagi més enllà de conèixer a les persones que t'envolten.
Ha parlat un drac igualadí.

5 comentaris:

 1. Jo també li havia picat l'ullet a aquest llibre,
  però amb els exàmens no tinc prou temps per llegir!!!
  Que tú el recomanis, és per mi una garantia, així que aquest estiu m'endinsaré...

  Anna

  ResponElimina
 2. Fa temps em vaig llegir aquest llibre, i ara m'agradaria adaptar-ne una obra de teatre i si em puguesseu redactar un resum, ja que no em recordo gaire de les històries que passen entremig perquè el llibre es de la biblioteca ncessito tenir-ho per dimarts que vé i no estan disponibles.

  Núria

  ResponElimina
 3. esta guay me l'estic llegint, escrius molt be

  ResponElimina
 4. algu hem pot dir tot el resum

  ResponElimina