dimarts, 11 d’agost del 2009

Per aquest estiu... novel·les d'aventures

Tres lectures recomenades per aquest estiu. Tres novel·les molt diferent entre elles, però amb algun punt en comú.

1. Són novel·les d'aventures.
2. Són les primeres entregues d'unes apassionants series.
3. Estan escrites per tres dónes.
i 4. Demostren que a la literatura juvenil hi ha vida desprès del nen mag i més coses que vampirs enamorats.

Apassionant novel·la d'aventures, Els jocs de la fam de Suzanne Collins (Estrella Polar, 2009, català - Molino, 2009, castellà) compleix el que promet. Acció, romanç, aventures, supervivència... Estem en un futur indeterminat. Per atzars de la vida, la Katniss es veu obligada a participar en "Els jocs de la fam", un concurs televisiu ón vint-i-quatre adolescents es veuen obligats a sobreviure en un territori hostil i a lluitar entre ells fins que només quedi un supervivent. La Katniss haurà de posar a provar tot el seu enginy per sobreviure, lluitar i acomplir la promesa de tornar a casa viva.

Suzanne Collins és l'autora d'una trepidant i molt entretinguda novel·la que ha rebut molt elogis tant del públic com de la crítica. Segueix una tradició argumental de la caça de l'home que va desde el clàssic del cinèma El malvado Zaroff (1932) a històries més recents com Battle Royal (Kinji Fukasaku, 2000) o la novela de Stephen King, La larga marcha. Una història violenta, adictiva i molt trepidant. Trobareu molta més informació a la pàgina oficial de la novela

http://www.elsjocsdelafam.cat/

***

La Maered és una esclava que desconeix que és la hereva d'un poderòs don gràcies al qual pot veure el món d'una forma molt diferent de l'habitual. Únicament quan conegui a Cadvan, que esdevindrà el seu mestre, i emprengui un llarg viatge ple de perills, la Maered es trobarà a ella mateixa lluintant contra el Mal que poc a poc es va estenent per la terra de Annar.
Novel·la d'aventures hereva directa dels móns de Tolkien, El Don, Los libros de Pellinor I (Fantasy Ambar, 2009) de Alison Crogon és una aventura tradicional de secrets, acció i molta ambigüetat. Potser aquesta última característica és el més valuós d'una molt entretinguda història de fantasia èpica. La protagonista, la Maered, és suficientment carismàtica per voler llegir les sequeles que han d'arrivar pròximament.

L'Alison Croggon (Sudàfrica, 1962) ha viscut a Australia tota la seva vida on te una molt merescuda fama com una de les seves poeteses més importants. Ha tocat tots els gèneres literaris, però ha estat la seva incursió en el món de la fantasia èpica amb la sèrie "Els llibres de Pellinor" l'ha convertir en una de les autores amb més èxist intercional. Ha rebut molts premis per aquestes fantàstiques novel·les d'aventures. Més informació a la pàgina web de l'autora.

***

A començaments del segle XIV, en Bernardo, un savi erudit i antic guerrer, rep la visita d'un vell company d'armes que afirma haver-se topat amb un unicorn i altres monstres estranys. En la investigació del que sembla impossible, aviat se'ls uneix l'enigmàtica Yebra, una noia acusada de bruixa pels estranys poders que poseeix. Junts descobriran criatures que comencen a poblar el nostre món. Però... d'ón venen? Quina relació te Yebra? És una bruixa? I tot està relacionat amb el Porta Coeli, un llibre prohibit que portarà als protagonistes a un altre món.

L'ordre de Santa Ceclina (edició catalana i castellana en EDEBÉ) és el primer vólum d'una apassionant tetralogia que transporta al lector a quatre temps diferentes units per un mateix món ple de màgia i misteri. Un món diferent del que habitualment trobem a les novel·les de fantasia... però és que aquesta és una novel·la diferent ón els personatges protagonistes són una mica turbis, ón no tot és el que sembla i ón un unicorn és una criatura molt, però molt diferent al que sempre haviem imaginat. Novel·la original i dinàmica, la seva autora la Susana Vallejo demostra una gran habilitat en la construcció de la intriga i una gran inteligència al crear una saga ón els seus capítols és poden llegir de forma independent, però que els uneix subtils fils.

La Susana Vallejo és una de les veus més interessants en la nova narrativa fantàstica espanyola. Aquesta madrilenya, afincada a Barcelona, a banda de ser una de les escriptores més simpàtiques i accesibles que es poden conèixer, és una habil narradora per teixir intrigues, escenes d'acció i personatges interessants i carismàtics. Llegint les seves paraules el lector percep que estem davant d'una narradora que disfruta amb l'art d'escriure i amb una infinita imaginació per crear un món diferent i original. Més informació a la pàgina web de l'autora i a la pàgina web de la tetralogia.


Ara us toca a vosaltres. Passeu pels caus de les bèsties i mireu aquests llibres.

Ha parlat un drac igualadí.